Той се завръща на власт, след като в Израел за по-малко от четири години се състояха пет вота за парламент

Израелският президент Ицхак Херцог днес официално връчи мандата за съставяне на правителство на бившия премиер Бенямин Нетаняху, с което дългогодишният лидер отново се връща на власт, предаде Асошиейтед прес. Очаква се Нетаняху да състави най-дясната коалиция в историята на Израел. 

Изборите, които се състояха по-рано този месец, приключиха с ясна победа за Нетаняху и неговите ултраортодоксални и ултранационалистически настроени съюзници. Това сложи край на просъществувалия за кратко кабинет, в който влизаха министри с различни идеологически разбирания и който миналата година отстрани Нетаняху след 12 години начело на правителството.

Според екзит пола в Израел: Нетаняху печели изборите

Въпреки че политическите пазарлъци започнаха веднага след потвърждаването на изборните резултати, след като днес официално получи мандат, Нетаняху ще трябва да приключи консултациите с коалиционните си партньори до шест седмици, отбелязва АП.

Нетаняху се завръща на власт, след като в Израел за по-малко от четири години се състояха пет вота за парламент. Освен това той беше изправен пред съда по обвинения в корупция.  

Очаква преговорите за съставяне на правителство да завършат със стабилна коалиция, която да разполага с 64 места в 120-членния Кнесет.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА