Страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на трите държави

Австрийското министерство на вътрешните работи съобщи, че страната се противопоставя на премахването на проверките по границите на България, Хърватия и Румъния, които са членки на ЕС, предаде ДПА, цитирайки вестник „Курир”.

ЕК: Съветът на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България в Шенген

Тази седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предложи трите страни да бъдат включени в европейското безвизово Шенгенско пространство, в което няма гранични проверки.

„Сега, когато системата на външните граници не работи, не е подходящ момент да се гласува разширяване”, заяви пред „Курир” австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който е от консервативната Австрийска народна партия.

В момента Австрия се сблъсква с увеличен брой пристигащи бежанци, които са преминали през други държави от ЕС по т.нар. балкански маршрут, за да влязат в страната. По данни на вътрешното министерство от началото на годината до австрийската граница са достигнали над 90 000 души. От тях 75 000 не са били регистрирани преди това в нито една друга държава от ЕС.

В ДЕКЛАРАЦИЯ: Депутатите призоваха за приемането на България в Шенген

Гласуването за присъединяването на трите държави към Шенгенското пространство е насрочено за 8 декември. Решението трябва да бъде взето с единодушие.

В Шенгенско пространство, което обединява 26 страни, до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенгенското пространство, докато държави, които са извън ЕС - Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн, са негови членове.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА