Протестиращите настояват вносителите да изтеглят законопроекта, ако президентът не наложи вето

Противници на промените в Изборния кодекс се събраха тази вечер на протест пред парламента! Причината - гласуваното на среднощна комисия от ГЕРБ, ДПС и БСП връщане на хартиените бюлетини. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Протестът е организиран от “Продължаваме Промяната”, “Демократична България” и няколко граждански организации.

Протестиращите настояват вносителите да изтеглят законопроекта, ако президентът не наложи вето.

Според тях представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП са извършили “атентат срещу честните и демократични избори”. 

“Хартиената коалиция взриви законодателния процес в България. Приеха се набързо и на тъмно изменения без да са консултирани в широк обществен дебат, без да се спази законодателната процедура”, каза Надежда Йорданова от ДБ.

“Много е важно, че сме доста хора. Важно е, че гражданската енергия е тук за това”, каза и Кирил Петков от ПП. 

На протеста присъстваха още депутатите Радостин Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

“Хартиеното мнозинство иска да ни върне във времена, в които недействителните бюлетини и фалшивите протоколи бяха стотици хиляди”, заяви Атанасов. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви днес, че ще търси разговори с десните партии, но няма да се откажат от завръщането на бюлетините.

За да изкажат недоволството си към протеста се присъединиха и стотици граждани. 

 

 

По-късно протестиращите, които се бяха събрали пред парламента, тръгнаха с шествие до сградата на Обществената телевизия, защото там участие в предаване имат представители на парламента.

По време на протеста се чуха и призиви за импийчмънт на президента. Част от протестиращите призоваха президентът Румен Радев да наложи вето.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.