„МВР е в клинична смърт”, заяви бившият шеф на „Гранична полиция” Валери Григоров

Липсата на възпиращи съоръжения доведе до смъртта на четирима полицаи за близо три месеца. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Илия Кузманов, член на Синдикалната федерация на МВР.

„Прекрачени са абсолютно всички граници. Нашата толерантност не се разбира правилно от ръководството на министерството. По тази причина Синдикалната федерация свиква федеративен съвет на 3 декември, където ще решим с какви действия да настояваме за абсолютно равностойно място в диалога в МВР. Това да не можеш да закупиш възпиращи съоръжения в патрулните автомобили доведе до четирима загинали колеги за 80 дни и един, който бере душа. Колегите са незащитени”, поясни той.

Поредна гонка с мигранти на АМ "Тракия" (СНИМКА)

Според него полицаите у нас имат твърде малко правомощия.

„Прекалено много се акцентира върху хуманността към извършителите на престъпления. Твърде ниска стана цената на живота на държавен служител в МВР. Вижте, например, как действат органите на реда в САЩ”, коментира още Кузманов.

Според бившия вътрешен министър - Цветлин Йовчев, в МВР има системен проблем, на който е крайно време да се обърне внимание. „Тактиката е сбъркана. Не може с опити за преследване да препречваме пътя на мигранти. Прави се блокада, в която се използват технически средства – например ленти с шипове, триподи. Не знам кой разпореди на загиналите полицаи в Бургас да се опитват да препречат пътя на автобуса с бежанци. Това е самоубийствено”, каза той.

„Основният проблем е в управлението на силите и средствата. Това го виждаме както на границата, така и във вътрешността на страната. Работеше се по създаването на тристранен център между Турция, България и Гърция. Не знам защо той не се направи. Ролята му беше да координира съвместните действия по охрана на границата”, допълни Йовчев.

„Към днешния момент може да кажем, че МВР е в клинична смърт. Основният проблем е, че политическата власт у нас систематично, последователно и целенасочено разрушава основните структурни звена на МВР. Това се случва последните 15 години.  Липсва управление на полицейските сили. Повече от 10 години не работи Междуведомственият съвет по въпросите на граничния контрол”, заяви бившият шеф на „Гранична полиция” Валери Григоров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.