Това обяви вътрешният министър на заседание на Вътрешната комисия

Проверяват се много хора от Дирекция „Вътрешна сигурност“  и има има много отстранени. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Иван Демерджиев припомни, че в сряда е внесъл проект за Закон за промени в Наказателния кодекс, който се отнася за трафика на нелегални мигранти, като допълни, че мерките, които се предвиждат не са свързани само с увеличение на наказанията.

Той добави, че има лица от криминалния контингент на България, които се пренасочват към каналджийство по границата със Сърбия и Румъния, а правоохранителните органи третират тази дейност като не толкова опасна.

Шофьор получи две глоби за едно и също нарушение на пътя (ВИДЕО)

Демерджиев уточни, че последното действие по отношение на каладжийството, след злощастната смърт на границата с Турция, беше да се направи двустранна комисия, която да се занимава с въпросите по границата и от двете страни.

„Мерките, които се прилагат, се прилагат постоянно, те не са едни и същи. Тактиките, които прилагат тези лица, също“, отбеляза той и обясни, че каналджиите са започнали да возят малки групи хора и да карат с изключително висока скорост, както и да не спират при сигнал от страна на органите на реда.

Вътрешният министър е категоричен, че навлизането на нелегални мигранти не е в повече, спрямо тези, които са били преди момента на встъпването му в длъжност. "Поддържаме комуникация със синдикалните организации, съобщи Демерджиев. Голяма част от обществените поръчки, свързани с униформите на служителите, са стартирали", обяви той.

В Бургас по думите му е подобрена цялата организационна дейност и всеки екип има координати с останалите.

ПОРЕДНА ГОНКА: Спряха кола с мигранти на АМ "Европа", задържани са двама поляци (ВИДЕО+СНИМКА)

В "Жандармерията" се правят активно тестове как да използват наличните средства, а служителите са обучени и служебният министър изрази надежда, че повече няма да се стига до трагични инциденти. Правят се и тактически подготовки по АМ „Тракия“. "Аз толерирам използването както на личното оръжие, така и на наличните средства за противодействие, ако те се използват съобразно закона", каза още Демерджиев.

По думите му е отнета компетентността на ГДБОП да се занимава с корупционни престъпление, както и да се занимава с разследване на магистрати. „Не може следователите да разследват прокурорите, при положение, че са им подчинени“, категоричен е служебният министър на вътрешните работи. Според него Народното събрание може да помогне като върне на ГДБОП тези компетенции и като създаде повече от един орган, който да се бори с корупцията и да има съответните правомощия за това.

Правомощия трябва да се дадат на всички органи, които имат отношение към борбата с корупцията, което би предизвикало конкуренция между тях и съответно ще доведе до по-голяма ефективност. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС