Ще имаме ли снежна Коледа?

Валежи от сняг са възможни по високите западни полета, в Предбалкана и на места в Лудогорието в неделя и понеделник. Те обаче няма да са особено интензивни и в равнинната част на страната едва ли ще доведат до образуване на дебела снежна покривка. Това обясни в „Здравей, България” климатологът д-р Симеон Матев. Той уточни, че сериозен сняг през следващите 7-8 дни няма да има.

През почивните дни ще усетим полъха на приближаващата зима. Пореден циклон в Средиземноморието ще създаде условия за първи снеговалежи в някои равнинни райони на страната, а нахлуващ студен въздух ще задържи температурите ниски.

В събота сутринта вятърът вече ще е утихнал и тук-там ще има понижена видимост с мъгла. Термометрите ще докоснат нулата, а в някои котловини стойностите ще са дори по-ниски. В часовете до обяд ще се покаже слънцето, но паралелно - от запад, облачността ще започне да се увеличава. До вечерта валежи няма да има, а дневните температури ще са между 3 и 9 градуса.

Неделята ще е облачна. Сутринта температурите отново ще бъдат около нулата, следобед - без особени колебания, в интервала между 2 и 8 градуса.

С напредването на деня, следобед, вечерта и през нощта от запад на изток ще започнат валежи от дъжд. По планините и около тях в западната половина на страната валежите ще са от сняг. Очаква се да превали сняг и в котловините на Западна България, без натрупване на значителна снежна покривка.

В понеделник в западните райони валежите ще намаляват и ще спират, докато в Централна и Източна България ще продължат до по-късно. Денят ще е облачен и тих, с по-осезаем вятър около Черноморието и без промяна в температурите.

Във вторник ще има краткотрайни разкъсвания на облачността. В сряда и четвъртък се очертават валежи, а около края на седмицата те ще са оскъдни, а слънцето ще се показва за кратко. Дневните температури ще останат в диапазона от 2-3 до 8-9 градуса.

Според Симеон Матев шансът да имаме снежна Коледа е 30%.

Повече гледайте във видеото. 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.