Премиерът Сунак обмисля строги мерки срещу чуждестранните студенти, които довеждат в страната хора на своя издръжка

Университетите във Великобритания може да фалират, ако правителството ограничи броя на чуждестранните студенти в опит да намали нетната миграция, предупреди съветник по имиграционната политика, цитиран от ДПА. Това съобщава БТА.

Потенциалният план на британския премиер Риши Сунак да намали броя на чуждестранните студенти, получаващи "нискокачествени дипломи" за висше образование, може да "докара много университети до ръба", най-вече в по-бедните региони, каза председателят на правителствения Консултативен комитет по миграцията.

Поредна стачна вълна във Великобритания

"Ако спрете приема на чуждестранни студенти, "не съм сигурен как университетите ще продължат да оцеляват", каза професор Брайън Бел. Той посочи, че това не е само имиграционна политика, но и образователна, тъй като може да доведе до мащабно увеличение на таксите за британските студенти, за да бъде компенсирана загубата на постъпленията от чуждестранните. 

Министър-председателят обмисля строги мерки срещу чуждестранните студенти, които довеждат в страната хора на своя издръжка, както и да ограничи приема в най-добрите университети, казаха вчера от "Даунинг стрийт" 10, след като нетната миграция към Обединеното кралство се увеличи до рекордния половин милион души.

Великобритания доставя хеликоптери и 10 000 снаряда на Украйна

“Обмисляме всички опции, за да се уверим, че имиграционната система работи, и това включва разглеждане на въпроса за хората, които са на издръжка на студенти, както и за нискокачественото обучение", каза говорителят на Сунак. Това би било в съответствие с предложенията, които се проучват от министъра на вътрешните работи Сюела Бревърман. Тя изрази недоволство от чуждестранни студенти, които "водят членове на семейството си, които могат да се възползват от студентската им виза", и които "поддържат обучението в неадекватни институции под изисквания стандарт".

Хората, пристигащи във Великобритания със студентска виза, съставляват най-голямата част от дългосрочната имиграция на граждани на държави извън ЕС. Това са 277 000 души или 39 процента от общия брой имигранти според Националния статистически институт на Великобритания. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.