Д-р Андреев разказа повече за трансплантацията на роговица и грижата за очите

Доброто очно здраве включва подходящи очила, преглед при лекар, използването на предписаните капки, това каза доц. д-р Андрей Андреев, един от водещите специалисти по офталмология в България, в студиото на "Пулс" по NOVA NEWS.

„Окото прилича на фотоапарат, видеокамера. Част от обектива е лещата и роговицата. Това са прозрачни материи, през които преминава светлината. Роговицата е подложена на различни влияния, страдания и тя реагира различно, но най-често губи от своята прозрачност. Когато всички други методи на лечение – консервативни, лазерни, хирургични – са неуспешни, тогава се пристъпва към трансплантация”, разказа доц. Андреев.

Той каза, че първата трансплантация е направена през 1905 г., а развититето продължава след Втората световна война.

„Започна ново технологичното развитие на ламералната кератопластика. Със съвременните технологии сме способни да отстраним болните, засегнати слоеве, така че окото да остане недокоснато. Тежкият следоперативен период е намален. Болният може да се възстанови до месец”, обясни лекарят.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.