Чуваха се скандирания за оставката на президента Си Дзинпин

Втора вечер на безпрецедентни масови протести срещу COVID мерките в Китай. Демонстрации имаше в повечето големи градове на страната, включително в столицата Пекин и финансовия център Шанхай. Чуваха се скандирания за оставката на президента Си Дзинпин. Протестиращите смятат, че именно той стои зад политиката "нулев COVID", масовото тестване и локдауна.

Журналист от британската теливизия Би Би Си беше арестуван в Шанхай, след като бил бит и ритан от полицията. Отведен е с белезници и е държан за разпит в продължение на няколко часа, преди да бъде освободен. 

Протестиращите масово издигнаха празни бели листа в опит да избегнат цензурата. 

За пети пореден ден Китай отчита рекорден брой новозаразени с COVID-19, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 - асимптоматични, а 3722 - със симптоми на заболяването, показват данните на Националния здравен комитет, оповестени в понеделник. Ден по-рано новозаразените бяха 39 791.

За последното денонощие регистрирани смъртни случаи в страната няма. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.