Комисията за енергийно и водно регулиране се събра на открито заседание днес

Нов скок в цената на природния газ. Очаква се през декември да плащаме 140 лева за мегават, което е увеличение със 17 лева в сравнение с цената, която плащаме в момента.

Очаква се увеличението да бъде заради това, че през месец декември в енергийния микс ще влязат количества от Чирен, които са нагнетени през август и септември, когато цената на газа беше по-висока.

Искането на „Булгаргаз” е да плащаме 145,87 лева за мегаватчас. Очаква се днес то да бъде коригирано до около 140 лева. Това ще е първо увеличение от два месеца насам.

„Към днешна дата цената се запазва на нивата, съобразно внесеното заявление на 10 ноември. Не очакваме значителни изменения”, заяви Веселин Синабов, член на съвета на директорите на „Булгаргаз”.

„Цената можеше да е по-ниска, ако не беше високата цена на газа, който се съхранява в Чирен. Причината е, че като беше нагнетено голямото количество, то съвпадаше с високите цени през август и септември. Оказа се, че за декември от всичко в микса цената от Чирен е най-висока”, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

 „Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от „Газпром Експорт”, и оттам - изчислена цената на природния газ като микс, се оказва, че тази цена продължава да бъде по-висока от успешно договорената от „Булгаргаз" - тя е 157,20 лв. спрямо предложената и към ден днешен 145,87 лв. за мегаватчас. Новите фактори и обстоятелства ги очакваме до 09:00 ч. на 1 декември”, заяви Иван Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.