Първата им среща беше с Мариета Николаева

Само по NOVA - среща с 12-годишния Сашко от Перник. Днес детето беше изписано от „Пирогов” и първата му среща беше с нашия екип. Момчето беше настанено в болница след деветдневно издирване и намирането му от спасители в планината. 

След девет дни в неизвестност и девет дни в болница, днес Сашко се прибира у дома. „Добре съм”, сподели момчето. А на въпрос радва ли се, че се прибира вкъщи каза: „Да, да”.

Той все още е крехък, но физически е добре. „Вече сме много по-добре. Той ходи повече, в добро настроение е, рисува. Първата му рисунка беше нещо като огньове, дървета, храсти. Чете книжки за вълшебната гора”, каза бащата на момчето.  

Бащата на Сашко към спасителите: Това са доблестни мъже с огромни сърца, които ми върнаха живота

Хиляди доброволци, полицаи, водолази, планински спасители търсиха неуморно детето осем нощи и девет дни. На всички тях Александър Цветанов е безкрайно благодарен, че не са се отказали, а продължиха докрай. „Аз самият си имах убеждението, че е жив и трябва да го намерим”, обясни той.

На въпрос дали Сашко е бил сам, или приютен, баща му отговори: „Разследването и прокуратурата ще установят. Аз четох през тези дни за други деца с подобен проблем, че също са издържали. Сашко е герой”.

Спасителите на Александър: Оцелял е, защото се е борил

Детето беше намерено в труднодостъпна местност. Обезводнено, но в добро състояние. „Първите дни изпитваше голям глад и голяма жажда. Още от реанимацията искаше вода, беше дехидратиран”, подчерта баща му.

Разследването на случая продължава. То ще установи има ли намеса в изчезването на детето на други хора. „Нямам открити заплахи от някого, който да е искал нещо от мен. А и никой не ми се е обаждал по този въпрос. Откуп не е искан”, посочи Александър Цветанов.

Най-важното от всичко е, че Сашко вече е тук и е добре. 

Вижте емоционалната среща на бащата на Сашко с полицая, който го доведе в болница

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.