„НЗОК се заяжда с БЛС", смята той

Здравната каса се заяжда с Българския лекарски съюз и лекарите. Така председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира искането на НЗОК да въведе правило - прегледът при джипито да е най-малко 15 минути. Ако това стане, пациентите няма да могат да си запишат час в следващите 20-30 дни, поясни той.

„Това предложение не е дадено преди 2 месеца, когато започна формалното стартиране на тазгодишните преговори, а преди няколко дни, когато влязохме в тежък конфликт. В него има червена нишка. Тя е насочване на пациенти от извънболничната в болничната помощ, спестяване на средства и прехвърляне от едно перо в друго. Първо казват, че прегледът ще бъде 15 минути. След това казват, ако не достигнете 46% досега е било 33% от профилактиката, ще ви плащаме по-малко. Ако нарушите критериите за качество, ще ви наложим двойно по-голям минимален размер на глоба и тройно по-голям на максимален. Тоест, всеки лекар да обхване повече пациенти, а в същото време им ограничаваме времето, в което може да правят профилактични прегледи”, обясни Маджаров.

Един общопрактикуващ лекар с 2000 пациенти преглежда средно по 50-60 души на ден, уточни председателят на УС на БЛС. 

„В крайна сметка става невъзможно парите, които парламентът гласува, да бъдат заработени, уточни той.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.