Новата система вече се тества в заведения в Прага

С оглед на високите цени на енергията, която поскъпва в цяла Европа, чешки барове се обръщат към новите технологии, за да се опитат да намалят себестойността на чаша бира за клиентите си. Чехите са сред най-големите любители на пенливата кехлибарена течност в света.

Как се сервират наведнъж 10 литра бира на Октоберфест (ВИДЕО)

Затова едно от най-популярните заведения в Прага въведе иновативни технологии, с които да следи температурата за оптимално охлаждане на алкохола и броят на халби с бира, които се наливат на бара.

Специални сензори ще изпращат информацията към база данни, която ще се анализира за най-оптимален резултат, твърдят собствениците. Те се надяват да спестят около 30 процента от енергията, която е необходима за охлаждането на бирата, което ще позволи халбата с пенливата течност да не поскъпва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.