От ПП поискаха дебат за бюджета на ДОО и НЗОК

Депутатите започнаха работа с извънредна точка. От "Продължаваме Промяната" внесоха декларация, касаеща бюджета за догодина. И поискаха дебат по темата за парите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване, преди да продължат с предварително гласувания дневен ред.

"Проектът за декларация бе входиран още на 1 ноември. Незнайно защо не бе включен в дневния ред досега. От ПП заявихме неколкократно, че служебният кабинет абдикира от задължението да внесе реален бюждет, а това е в ущърб на българските граждани. Тезата ни е подкрепена от БСП и от ДБ, но нямаме мнозинство. Вероятно удълженият бюджет ще бъде приет на второ четене, ако не ни подкрепят. Няма да са възможни промени с мнозинството, което иска да запази сегашния бюджет". Това коментира в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS депутатът от ПП Андрей Цеков.

След промяната в Дневния ред последваха и изказвания от парламентарната трибуна. 

“Много е важно да отбележим, че това не е само право, а и задължение,  и следва да бъде изпълнено. Няма никой над закона”, каза Андрей Гюров от ПП.

От ГЕРБ отговориха, че това може да го направи редовен кабинет.

“Приехме с мнозинство удължаването на бюджета. Ако има кабинет до края на годината,  не пречи да се внесе в началото на февруари”, каза Делян Добрев. 

От БСП също критикуваха служебния кабинет, че не е изготвил нов бюджет.

“Означава, че се страхуват да го внесат. Да допуснем, че не се състави правителство,  това означава, че хората ще бъдат на автопилот”, коментира Корнелия Нинова. 

Асен Василев мотивира искането и посочи рискове при липсата на нов бюджет. 

“Да не се увеличават пенсии, майчински и кредита за работещи семейства. Това ще бъде най-безотговорното отношение към финансовата стабилност”, каза бившият финансов министър. 

От “Демократична България”  определиха като абсурдно вчерашното приемане за удължаване на бюджета.

“Служебното правителство, назначено от президента, не изпълнява закона и нищо не може да се направи”, каза Атанас Атанасов. 

И последва ново искане от ПП-  в залата да дойдат премиерът и министърът на финансите. Представители на МС обаче не дойдоха. 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.