Кои са вредните навици, които влияят на мозъка

Здравето на мозъка е от решаващо значение за всичко в живота ни. Определението за мозъчно здраве, според невролози, е нивото на функционирането му, което ни позволява да разкрием максимално потенциала ни в условията, в които живеем.

„Всичко е функция на мозъка - нашата способност да се движим, да усещаме, да мислим, да запаметяваме, да контролираме нашите емоции и поведение, така че да се адаптираме добре в заобикалящата ни среда”, обясни неврологът д-р Ваня Денева.

Тютюнопушенето и алкохолът оказват негативно влияние върху здравето на мозъка. Невролозите делят оценката на мозъчното функциониране на няколко нива. „Едното е със структурни увреди на мозъка, каквито са инсултът, травмата на мозъка, туморните заболявания. На следващо ниво - това са функционалните нарушения, които могат да настъпват с напредване на възрастта, които са свързани със затруднения в ходене, в мислене”, обясни д-р Денева.

Има и заболявания, които не водят до структурни промени на мозъка, но водят до дискомфорт в ежедневието. Това са мигрената и сънните нарушения.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.