Компанията разработва интерфейса, но изостава със сроковете

Илон Мъск очаква клинични тестове върху хора на безжичния мозъчен чип, разработен от неговата компания "Нюралинк", да започнат до шест месеца. Фирмата вече изостава от сроковете, по-рано определени от предприемача, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Колко важно е мозъчното здраве

Компанията разработва интерфейс за мозъчни чипове, които могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и да общуват отново, като Мъск добави, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

В последните години "Нюралинк" провежда тестове върху животни, докато чака одобрение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да започнат клинични изпитвания при хора. „Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работят добре, преди да поставят устройство в човек“, каза Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството. Той подчерта скоростта, с която се разработва устройството. „Напредъкът в началото, особено що се отнася до човешки същества, ще изглежда може би агонизиращо бавен”, каза бизнесменът.

Мъск - нарцистичен потребител или добър шеф на Twitter?

Първите две приложения на устройството на "Нюралинк" при хората са насочени към възстановяване на зрението и ще позволят движението на мускули при хора, които не могат да го направят, обясни Мъск. „Дори и ако някой никога не е имал зрение, роден е сляп, вярваме, че все още можем да възстановим зрението му”, каза той. Последното публично представяне на "Нюралинк" беше преди повече от година и включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, мислейки сама.


Мъск, който ръководи производителя на електрически превозни средства Tesla, космическата компания SpaceX и социалната медийна платформа Twitter, е известен с високите си цели като колонизиране на Марс и спасяване на човечеството. Неговите амбиции за "Нюралинк", която стартира през 2016 г., са със същия мащаб. Той иска да разработи чип, позволяващ на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка да създадат възможност за възстановяване на двигателните функции на парализирани хора и лечение на мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливане на мозъка с изкуствен интелект.

Ново лекарство срещу Алцхаймер - с обнадеждаващи резултати

Мъск се обърна към конкурента си "Синкрън" по-рано тази година за потенциална инвестиция. През юли "Синкрън" имплантира свое устройство в пациент в САЩ за първи път. Компанията получи регулаторно разрешение от американските власти за тестове върху хора през 2021 г. и направи такива върху четирима души в Австралия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА