Списъкът включва 493 имена, сред които всички физически и юридически лица, обявени по-рано за чуждестранни агенти

Руското министерство на правосъдието публикува днес единен регистър на чуждестранните агенти в Русия, предаде ТАСС, като се позова на информация на интернет страницата на ведомството, съобщава БТА.

Списъкът включва 493 имена, сред които всички физически и юридически лица, обявени по-рано за чуждестранни агенти.

Новият закон за чуждестранните агенти, влязъл в сила днес, предвижда създаване на единен регистър (вместо съществуващите четири), който да съдържа данни за тях, както и информация за основанията да бъдат определени за такива.

Създава се също така регистър на физическите лица, свързани с чуждестранни агенти. За такива се признават физическите лица, влизащи в състава на органите на определено за чуждестранен агент юридическо лице или обществено дружество, а също техни учредители, членове, участници, ръководители.

Руските власти предприеха наказателно производство срещу опозиционния адвокат и правозащитник Иля Новиков и го включиха в списъка с издирваните лица, предаде ДПА. Информацията беше съобщена от агенция „РИА Новости”, която се позова на руското вътрешно министерство.

Новиков доби известност като адвокат по съдебните дела срещу правозащитната организация "Мемориал" и "Фонда за борба с корупцията", създаден от критика на Кремъл Алексей Навални.

Поставиха Навални в постоянна изолация

Юристът произхожда от руско-украинско семейство и по-рано защитаваше украинския пилот Надя Савченко и режисьора Олег Сенцов, които бяха поотделно задържани и пратени в затвора в Русия след избухването на бойните действия в Украйна през 2014 г. Двамата впоследствие бяха освободени при разменя на затворници.

Новиков живее от година в Украйна и има информация, че се е присъединил към подразделение на украинските сили за териториална отбрана след руската инвазия през февруари. В края на ноември правосъдното министерство на Русия го обяви за чуждестранен агент, посочва ДПА.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА