Не е възможно да има висока инфлация и ниски лихви достатъчно дълго

Повишаване на лихвите по кредитите ще има и трябва да има. Не е възможно инфлация, която е по-близо до 20%, да върви с лихви около 0%. Това коментира бившият икономически министър Николай Василев в предаването „Офанзива” по NOVANEWS.

„Въпрос на време е лихвите по кредитите да се вдигнат много повече отколкото в момента. Само по икономически критерии лихвите трябваше да доближат инфлацията”, смята Василев. Ако инфлацията е такава, кредитите ще се оскъпят няколкократно.

Относно минималната работна заплата, той каза, че е добре да се повиши, но до към 800 лева, а не 850 лв. Не одобрява и формулата, според която минималната работна заплата да е на половина от средната.

„Представете си какво би станало в Северозападна България, например. Ще се окаже, че минималната работна заплата е равна на средната”, каза Василев.

Той отхвърля идеята за взимане на кредити за посрещане на социални плащания.

„1-2 години може да се случи. След това или ще ни вдигнат драматично данъците, или ще гръмне валутният борд”, заяви Василев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.