Бургас отбелязва празника на града

Днес Бургас празнува. Морският град официално чества своя празник на Никулден. Празнуват още Царево и Черноморец, чието старо име е Свети Никола. Професионален празник днес отбелязват банкерите, празнуват и рибарите.

На Никулден по традиция от ранни зори в центъра на Бургас се приготвя рибният курбан. „В нашата супа има паламуд, скумрия и чернокоп. Също морков, лук, магданоз, девисил, картофче и щипка любов”, обясни мичман Радостин Йорданов.

Никулденската трапеза трябва да бъде осветена, за да се сбъдват пожеланията за здраве и благополучие. Разчупването на обредния никулденски хляб носи своето послание.

„Пожелавам да има мир и здраве! Виждам, че празничният шаран тази година е с много люспи, което значи, че в Бургас ще има благополучие през следващата година. Амин!”, каза кметът на града Димитър Николов.
 


Стотици порции курбан и печена риба бяха раздадени на бургазлии и гости на града в обедните часове. Литийно шествие, водено от бургаското духовенство, завърши на Моста, където беше отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари.

Празникът днес отбелязаха и бургаските водолази, които показаха водолазен костюм от 60-те години на миналия век. Цялото оборудване, което са носили водолазите по онова време, тежи близо 90 килограма. 

Забавление за малки и големи имаше през целия ден на различни сцени в града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.