Това каза Румен Радев в Албания

Лъжата разбива политическата система и обществото. Това каза президентът Румен Радев от Тирана относно политическите престрелки от вчера и днес. Държавният глава е в Албания за среща на лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани.  

„Продължаваме да обсъждаме темите около енергийната сигурност, мигрантската криза и икономическото развитие. В България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните Балкани не може да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа Продължаваме и темата за Шенген. Работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работа и в България. Моят апел към всички политически партии – нека тази тема не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери”, каза държавният глава.

Държавният глава на България коментира отказа на някои страни да подкрепят членството на България в Шенген.

„Нека е ясно, че има незавършени процедури в ЕС. През 2019 г. България напусна Механизма за сътрудничество и проверка като признат от ЕК, че се прекратява за страната ни. Той обаче не е преминал като решение през Съвета на ЕС. Това в момента е една бюрократична спънка, която току-що обсъдихме с Урсула фон дер Лайен, Марк Рюте, Шарл Мишел – как да се процедира, така че да се спазват всички правила и процедури в ЕС, но да се зачита категорично успехът на България. Страната ни е минала всички оценки. Нелепо е да се връщаме назад и да бъдем наказвани за това, че 2019 г. ЕК е казала „да”, но няма произнасяне на Съвет”, поясни Румен Радев.

Той коментира и журналистическото разследване на Sky News за ранен мигрант при стрелба на турско-българската граница в началото на октомври.  

„Извършва се щателна проверка. Към момента от доказателствата е ясно, че имаме агресивно поведение от страна на мигранти, потрошен автомобил на „Гранична полици” и ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, доказателства и данни че е бил произведен изстрел от български полицай към мигрант", обясни Румен Радев.

Пред журналисти Румен Радев обяви още, че България започва подготовката за сечене на евромонети. 

„Само преди минути в Брюксел бе подписан изключително важен документ от министъра на финансите и гуверньора на БНБ с всички страни от еврогрупата. Президентът на еврогрупата и секретарят Валдис Домбровскис подписаха меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети”, каза Радев.

Той изтъкна, че това е признание за усилията на няколко правителства. „Това е особено признание на всички страни от еврогрупата за усилията на служебното правителство да се справи с инфлацията”, каза държавният глава. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.