И Австрия е против присъединяването ни

България отложи надеждите си за влизане в Шенген за следващата година. Това стана ясно от изказване на президента Румен Радев от Тирана, където присъства на среща на Балканите. А след Нидерландия и Австрия каза “не” на присъединяването на софия. Виена, обаче, е и против влизането на Румъния в Съюза.

За първи от лидерите на ЕС се срещат с колегите си от Западните Балкани извън Съюза. Посланието е ясно: да се ускори процесът на евроинтеграцията. Сред основните теми беше засилният мигрантски поток по Балканският маршрут, но за българският президент това беше терен за дипломация и опит да успокои тона. 

Австрия официално каза "не" на България и Румъния в Шенген

От Тирана Президентът Радев внесе яснота по очаквания за скорошна развръзка около влизането на България в шенгенското пространство - няма да е тази година. 

‘Имаме всички шансове България да се присъедини догодина. Но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията без емоции и най-вече вътре в България, а да се върши работа”, коментира държавният глава. 

Освен Нидерландия, обаче, и Австрия казва “не” на България. Но и на Румъния.

Нидерланският премиер: Догодина България може да напредне към Шенген

“Трябва да се изчака още за България и Румъния. В Австрия имаме 75 хил. нерегистрирани нелегални имигранти. Тоест те са прескочили външната граница на ес през Турция и са стигнали във вътрешна държава, каквато е Австрия”, каза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Очакванията на Румъния да бъде отделена от нас и да получи “да” след два дни ще бъдат попарени и по друга причина  Самото отделяне изисква правна процедура, която трябва да мине през различни нива, включително и европарламента.

“Румъния, която не е напускала CVM, тоест тя е останала под контрол, за това, че в момента има доклад от CVM и той се приема от Нидерландия като една добра даденост, но виждате ли, няма доклад за България, а България е излязла”, посочи Румен Радев. 

Той  призова политиците в България да спрат да използват темата за лична разправа между партийни лидери. 

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.