Тя е живяла в клетка от раждането си

Лежейки в клетката си близо до оживен път в Тирана, кафява мечка на име Марк похапва апатично купчина хляб и маруля зад решетките, които я държат в плен над 20 години. Животното е едно от последните, държани при подобни условия в албански ресторанти, където се ползват  като средство за привличане и забавление на клиенти, заяви благотворителната организация, която го спаси.

Магдалена Шерк-Третин от "Четири лапи Интернешънъл" заяви, че Марк е бил затворен в клетката си откакто е роден през 1998 г.

Вижте коя е най-дебелата мечка в Аляска (ВИДЕО+СНИМКИ)

Но в сряда екип от организацията упои мечката и я транспортира с помощта на специален сандък до убежище за мечки в Австрия. Ресторантът Sofra e Ariut (Мечата маса) смени собственика си преди година и новото ръководство реши да прекрати "договора" на Марк. Сега се планира и премахване на клетката му.

От "Четири лапи" казват, че неадекватното законодателство означава, че мечките и другите диви животни остават изложени на риска да бъдат малтретирани като домашни любимци или туристически атракции в Албания, където са спасени 11 други мечки.

Според експерти на Западните Балкани броят на мечките в дивата природа е намалял драстично през последните две десетилетия заради унищожаването на техните местообитания и незаконния лов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс