Ние я имахме след 2011 г., оставаше политиците да си свършат работата, коментира първият български еврокомисар

Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още тогава страната ни е имала техническата готовност за влизане. Това обясни пред NOVA Меглена Кунева, бивш главен преговарящ с Евросъюза и първи български еврокомисар.

„Оставаше политиците да си свършат работата. Да се твърди, че техническата оценка, върши работа за всичко, не е вярно. Това е необходимо, но не достатъчно условие. Всички го знаят. От една страна има Комисията и Парламентът, от другата страна са страните-членски. Не е непознат процеса. Такъв е съюзът”, каза Кунева.

ОКОНЧАТЕЛНО: Отхвърлиха приемането на България в Шенген

След 2011 г. обаче политическият натиск започнал да отслабва.

„Дори и в момента говорим предимно за миграцията, а не говорим за ползите от членството ни в Шенген. Днес комисарката по правосъдие и вътрешен ред се обърна към българските граждани, не към политиците. Тя каза, че българските граждани заслужават да бъдат в Шенген. Според мен това е тонът”, каза Кунева.

Относно Хърватия, Кунева каза, че там се наблюдава  много сериозна политическа воля и много добро представяне.

„Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, без нито един сигнал за конфликт на интереси, корупция и т.н. Това са добре управлявани процеси”, обясни бившият еврокомисар.

„В момента към Румъния се реферира като едно малко чудо на Балканите. Тя изпревари Литва и Латвия, Унгария, Гърция по отношение на БВП на глава от населението, по отношение на заплати”, каза Кунева. По думите й Букурещ е дал добри сигнали за борбата с корупцията.

Според Кунева в момента за България е добре, че върви с Румъния, защото северната ни съседка ни дърпа напред.  

„Но ако продължаваме да не правим необходимото, може да се стигне и до ново решение. Тогава би било вече опасно”, обясни Кунева.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.