Той бе задържан заради публикуван през април в неговия канал в YouTube клип

Руският опозиционен политик Иля Яшин бе признат за виновен днес за разпространяването на "фалшива информация" за въоръжените сили на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС. Прокуратурата поиска девет години затвор за Яшин - бивш общински съветник в Москва. Съдът му даде 8,5 години, посочва Ройтерс. 

Яшин бе задържан заради публикуван през април в неговия канал в YouTube клип, в който обсъжда открити от западни журналисти доказателства за руски военни престъпление в киевското предградие Буча и поставя под съмнение официалната версия на Москва, че съобщенията са изфабрикувани, за да бъде дискредитирана Русия.

Руският опозиционер Евгений Ройзман е арестуван за "дискредитиране" на армията (ВИДЕО)

Русия прие след нахлуването си в Украйна ново законодателство, което предвижда до 15 години затвор за разпространяването на невярна информация за руската армия.

В последното си изказване пред съда тази седмица Яшин се обърна директно към руския президент Владимир Путин. Той нарече Путин "човека, отговорен за това клане", и го помоли да "прекрати тази лудост".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА