Единият от спътниците на младежа предложил подкуп на служителите на реда

Нов скандален случай с непълнолетен, седнал зад волана. 15-годишен ученик си спретна среднощна гонка с полицията в опит да избяга. А в колата возил пияните си баща, чичо и братовчед.

Преследването се разиграва край Карлово. Около 1:30 ч. през нощта в района на село Анево полицейски патрул подал сигнал за спиране на лек автомобил. Вместо да изпълни разпореждането, шофьорът опитал да избяга. 

„Образувано е бързо производство за даден подкуп на полицейски служители в размер на 50 лева от пълнолетно лице, за да не съставят акт за административно нарушение на един от пътниците. На 14 декември полицейските служители от РУ – Карлово опитали да спрат автомобила. След кратка гонка, навлизайки в град Сопот, шофьорът е заловен. При извършената проверка се установява, че водачът е ученик в 9 клас. С него са били три пълнолетни лица, употребили алкохол”, заяви в ефира на „Здравей, България” окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

По думите ѝ автомобилът е собственост на бащата на момчето. Чичото пък предложил подкупа на униформените. Той е задържан за 72 часа и е с повдигнато обвинение. Законът предвижда санкция лишаване от свобода до 10 години и глоба до 10 000 лева. 

“Колегите съобщават на бащата на детето, че трябва да му съставят акт за това, че е предоставил на неправоспособен автомобила за управление. Тогава той започва да им подмята “Дайте да направим нещо, да се оправим, за да няма акт”. Чичото на шофьора отива и пуска на предна дясна стелка банкнота от 50 лева. Веднага е задържан”, обясни инспектор Сълко Литов, началник на РПУ - Карлово.

За бащата на детето, който е предоставил автомобила, по закон се предвижда глоба от 100 до 300 лева. Регистрацията на автомобила му е прекратена, а книжката му е отнета. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.