Любомир Дацов обясни има ли от какво да се притесняват хората, ако приемем еврото

Ако Народното събрание до края на мандата си приеме три закона, имаме реален шанс за България да бъде направено изключение и да бъде приета в еврозоната. Такова мнение изрази в студиото на „Събуди се” икономистът Любомир Дацов. По думите му приемането на еврото няма да промени много неща в страната ни - няма да има загуба на работни места.

„От гледна точка на предстоящите избори вододелът хората да се ориентират за кого да гласуват е дали подкрепяш еврото, или си против. Дали спекулираш със страховете на хората. Противниците на еврото основно спекулират. Икономиката е социална наука. Като вярваш в нещо, то ти се случва. Трябва да знаем накъде вървим. Когато имаш ясен път и има лидери, които водят народа, е много по-лесно. Не случайно арабският свят е толкова динамичен. Вече 20 години чакаме нещо в България да се случи”, поясни той.

По думите му в големите градове има по-голямо нарастване на заплатите, отколкото е самата инфлация. Според него инфлацията в хранителния сектор идва от вътрешните производители. Той допълни, че повишението на цените у нас ще продължи. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.