Коментар на професора по история на държавата и правото Екатерина Михайлова

Неслучайно в немалко страни, а и препоръките на евроинституциите, които се занимават с честното провеждане на избори, посочват, че промени в изборните закони не трябва да се правят в рамките на 6 месеца преди провеждането на вота. Това не са случайни срокове. Идеята е да може да се подсигури и технически и да се обезпечи честността на вота. Това заяви в ефира на „Здравей, България” професорът по история на държавата и правото Екатерина Михайлова в отговор на въпроса ще има ли технологично време да се достави хартията за бюлетината за предсрочния вот.

По думите ѝ в момента сме в ситуацията, я която Изборния кодекс беше преправен, без да се знае дали това, което се прави, ще може да се реализира. „Имам сигнали обаче, че все пак по-скоро ще се справят в сроковете, предвидени по конституция и закон”.

„Сроковете за това, кога могат да се проведат избори са на ниво Конституция. Не може някой да решава да се правят по едно или друго време. В основния закон се казва, че след разпускане на НС, президентът назначава служебно правителство и насрочва нови избори в срок от два месеца. А съответните органи, в случая ЦИК – трябва да осигури провеждането им. Ако не са готови ролките за бюлетините, трябва да ни каже как ще протекат изборите в рамките на закона, а не по някакви измислени правила. Да му мислят тези, които са взели решение за двата вида гласуване”.

Според нея трябва да бъдат спазени и двете изисквания по закон - и в срок изборите и да се осигурят и двата вида гласуване. "В противен случай изборите могат да бъдат обжалвани. Но не всеки може да направи това, а и обжалването става само пред Конституционния съд". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.