Евродепутатът коментира дипломатическите искри между София и Скопие

„Българите в РСМ заслужават и трябва да бъдат защитавани, трябва да направим всичко възможно това да се случи”. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки пред NOVA.

Той коментира дипломатическите искри между София и Скопие. Снощи след Съвет по сигурността президентът на РСМ Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица.

Пендаровски не назова име на българския евродепутат, но македонските медии написаха, че той вероятно визира евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

„Не мислех да ходя в РСМ, но как да откажа такава покана – със сигурност ще отида”, каза Джамбазки.

 „Ако някъде трябва да се търси сръбска, руска, коминтерновска връзка – тя е в Скопие, не в България”, каза още Джамбазки. „Македонизмът като политическа доктрина, като оръжие срещу България, винаги е провокиран от Белград и Москва, никога от България”, смята още Джамбазки.

„В Скопие се чува ехото от задачите, поставени им от Белград и Москва, които гледат да разделят българското общество, да настройват обществото в Македония срещу България”, продължи евродепутатът.

„В Скопие се развихря антибългарска кампания. Преследват се българи заради тяхното самоопределение. Има етническо прочистване. В РСМ се нападат българи, защото са българи. Ако има европейска ценност тя е правото на самоопределение, а в момента правото на самоопределение на българите в Македония се отрича. Това не може да бъде държава-член на ЕС. Може да е член на някакъв друг съюз, не на европейския”, каза Джамбазки.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.