Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера

Германия ще изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на украинските въоръжени сили. Това реши германското правителство. Очаква се доставките да бъдат официално обявени още тази седмица. Информацията е на германското списание „Шпигел“, цитирани от БГНЕС.

Според германски медии канцлерът Олаф Шолц е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи още „Шпигел“. Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.

Германия промени позицията си за танковете за Украйна

Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.

Според "Шпигел" решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.

На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.

Същевременно и Норвегия може да прехвърли на Украйна до 8 от 36-те германски танка "Леопард",  съобщава „Dagens Nringsliv“. Според изданието норвежкото правителство също така планира да преговаря за закупуването на нови танкове.

На 23 януари в Норвегия се проведе заседание на разширения състав на Комисията по външни работи и отбрана. Тя беше посветена на военната помощ за Украйна. Срещата беше организирана ден след като германското външно министерство заяви, че Германия няма да забрани реекспорта на танкове „Леопард 2“.

„Уолстрийт джърнъл" и „Ройтерс”: САЩ обмислят изпращане на танкове „Ейбрамс” в Украйна

Полша, Финландия, Испания, Нидерландия и Дания съобщиха за готовността си да доставят на Украйна „Леопард“. Първоначално Германия отказа да достави на Украйна „Леопард“, докато САЩ не изпратят танкове Abrams на украинските въоръжени сили.

Днес "Уолстрийт Джърнъл" и "Скай Нюз Арабия" цитират източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на САЩ е склонна да изпрати на Украйна от десет до "значителен брой" танкове M1 Abrams.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.