Администрацията на Байдън е склонна да изпрати значителен брой танкове, твърдят официални лица пред вестника

Американската администрация сега обмисля да достави своите бойни танкове "Ейбрамс" на Украйна, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ДПА. Вестникът отбелязва, че преди това САЩ бяха заявили, че танковете няма да бъдат част от доставките на оръжие.

"Администрацията на Байдън е склонна да изпрати значителен брой танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна и съобщение за доставките може да бъде направено тази седмица", казаха официални лица пред вестника.

Германия ще изпрати поне една рота танкове „Леопард 2A6“ на Украйна

 "Съобщението ще бъде част от по-широко дипломатическо споразумение с Германия, в което Берлин ще се съгласи да изпрати по-малък брой от собствените си танкове "Леопард 2" и също така ще одобри доставката на повече от тези германски танкове от Полша и други страни", посочва "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника президентът Джо Байдън се е съгласил да проучи предоставянето на танковете в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц миналата седмица.

Променяйки позицията си, САЩ изглежда се отказват от досегашното си противопоставяне на изпращането на бойни танкове "М1 Ейбрамс" в Украйна, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на американски висши представители, пожелали да запазят анонимност. Те са казали, че не знаят дали има окончателно решение за изпращане на американски танкове "Ейбрамс" в Украйна, но че съобщение по този въпрос може да бъде направено още тази седмица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Светослав Танчев, БТА