Кой може да се възползва

Облекчени са процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи чрез въвеждане на реален уведомителен режим. Централите за собствена употреба ще се изграждат без разрешение за строеж  при инсталиране на мощност до 20KW.

“Очакваме тази промяна от 2018 година. Оттогава е директивата режимът да бъде облекчен. На Запад това се случва, в България 5 години по-късно има напредък. Промяната е изцяло в служба на обществото и по-специално на битовите потребители, тъй като дава възможност на битовите потребители да слагат своите фотоволтаични централи на покривите, без да е необходимо да чакат дългата и тромава процедура по разрешение за строеж”, обясни инж. Веселин Тодоров от Сдружение „Соларна академия България”.

Така се отваря не малък пазар както за инсталирането на фотоволтаични централи, така и за независимост от страна на битовите потребители към енергопреносната система.

„До момента процедурата беше тежка и сложна. И най-сложната част беше свързана с изваждането на така нареченото разрешение за строеж, тъй като фотоволтаичните централи в България  до момента бяха на разрешение а строеж, независимо дали са 1, 2, 5 или 100 KW”, допълни инж. Веселин Тодоров.

Потребителят, който иска да сложи фотоволтачина централа до 20 KW, подава само уведомление до главния архитект на съответната община.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.