Това са най-новите попълнения от Близкия изток

Древно йеменско царство и ливански модернистичен бетонен панаирен парк бяха включени в Списъка на ЮНЕСКО на застрашените обекти на световното културно наследство, предаде Асошиейтед прес. 

Това са най-новите попълнения от Близкия изток.

Седемте основни забележителности на древното йеменско кралство Саба (Сабейско царство) и Международният панаирен парк "Рашид Карами" в Триполи, Ливан, бяха добавени в списъка на организацията в "спешна процедура" с надеждата за по-доброто опазване на занемарените обекти.  

ЮНЕСКО: Историческият център на Одеса влиза в списъка на застрашеното световно наследство

След добавянето им в списъка и двата обекта ще имат достъп до засилена техническа и финансова помощ, посочиха от ЮНЕСКО.

Предислямското йеменско кралство Саба, което някога се е простирало от днешната столица Сана до Мариб, понастоящем се намира на една от основните фронтови линии, разделящи бунтовниците хути от ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция. Заплахата от унищожение в резултат на продължаващия конфликт е посочена като основна причина за добавянето на седемте забележителности, сред няколко древни храма, язовир и руините на стария Мариб.

Разрушителният конфликт в Йемен започна през 2014 г.

В резултат на въздушни удари, ръководени от Саудитска Арабия, са разрушени исторически къщи от кал в Северна Саада - "сърцето" на хутите. Повредена е и голяма част от над 2500-годишния Стар град в центъра на Сана, който също е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2015 г. въздушните удари частично разрушиха участък от язовира Голям Мариб, близо до храма Авам, една от седемте забележителности.

Модернистичният международен панаирен парк "Рашид Карами" в Ливан е проектиран през 60-те години на миналия век като част от по-широка политика за модернизиране на страната. 

Недостигът на средства постоянно прекъсва строителството, преди в крайна сметка полупостроеният обект да бъде изоставен след избухването на гражданската война в средата на 70-те години.

През последните години паркът, начело с концертна зала с формата на бумеранг, привлече вниманието на няколко строителни предприемачи. ЮНЕСКО посочи, че обектът е добавен в списъка поради загриженост за неговото "състояние на опазване" и опасения, че нова реконструкция може да наруши "целостта на комплекса". 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.