На първо четене НС прие да има механизъм за контрол върху главния прокурор

Втори опит на депутатите да гласуват промените, свързани със съдебната реформа и механизма за контрол над главния прокурор.

Вчера заседанието завърши със скандал заради липса на кворум в пленарната зала. Нападките и размяната на взаимни обвинения продължиха и в началото на днешния ден.

Приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт

Скандалът в залата започна още с разместването на дневния ред заради продължението на дебатите по  Наказателно-процесуалния кодекс.

„Да спре този театър. Всички излизат и казват, че искали първа точка да е съдебната реформа. ГЕРБ направиха достатъчно да я забавят, да падне парламентът и да я няма, БСП гласува „против” в Комисия. А днес всички искат да е първа точка”, завия Явор Божанков.

Изказването му доведе почти до физически сблъсък с бившия му съпартиец Иван Ченчев.

„Когато лицето Божанков си изпуска нервите и ругае, хубаво е да му се взима думата”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

Заради суматохата в залата стана и друг скандал - между председателстващия Йордан Цонев и Искрен Митев от ПП, който бързаше да вземе думата.

„Това, че сте вдигнали ръка не означава, че трябва да се запътите с бърза крачка към трибуната! Сядайте си! Аз давам думата, когато реша”, каза Цонев.

„Вие сте пръв сред равни и имате задължението да уважавате хората, независимо дали ги харесвате”, отговори Искрен Митев от ПП.

По същество, спор започна по Механизма за разследване на главния прокурор. ГЕРБ обявиха, че имат политическа воля за съдебна реформа, но ще изработят свой вариант.

„Убеден съм, че никой не следва да бъде над закона, но никои не трябва да бъде и над Конституцията”, заяви Марин Маринов от ГЕРБ. „Призовавам да отхвърлим инструмента на Рашков, защото би могло да се превърне в инструмент на репресия”, продължи той.

„Когато говорите за милиционери, имайте предвид, че засягате вашия колега Младен Маринов. Той е завършил в Пазарджик. Изключително уважавам професията на хората, предпочита там да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар”, заяви Бойко Рашков от ПП.

„С милиционерщина се има предвид методите на работа. Методите на работа ги показа и съда, като заяви, че са незаконни арестите на Борисов и Арнаудова”, заяви Младен Маринов.

За изказването си Бойко Рашков получи наказание порицания от председателстващия Йордан Цонев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.