По думите на д-р Цветеслава Гълъбова емоционалната близост между двама души може да помогне, за да се забележи промяната в поведението

По различни причини възрастните хора над 60-годишна възраст могат да изпитат периоди на депресия. Чувството за тъга и разочарование променя ежедневието им.

Д-р Цветеслава Гълъбова споделя, че депресията е сериозна болест. "Много хора казват, че са в депресия заради скандал, уволнение или лична случка, но това не е депресия. Критериите за диагностициране включват симптоми и период от две седмици, в които да са налични. Сред тях са трайно понижено настроение, липса или повишен апетит, намален или увеличен сън, липса на удоволствени изживявания, загуба на тегло, нежелание за социално общуване, повишена тревожност, трудности в концентрацията. В тежките случаи се стига до лежане в леглото и гледане в една точка, а в най-тежките - до самоубийствени мисли заради безизходица", обясни тя.

Как да разпознаем депресията (ВИДЕО)

По думите ѝ емоционалната близост между двама души може да помогне, за да се забележи промяната в поведението. "Трябва близкият човек грубо да нахлуе в личното пространство на депресивния човек. Да каже, че трябва да се потърси помощ. Голяма заблуда е, че хората със силни характери не са уязвими, а понякога нещо дребно може да ги събори. Справянето с трудностите става чрез психичните компенсаторни механизми, които се изразходват", разкри медикът. 

Според нея мнозина страдат и от панически разстройства. "Проблем е, че атаката възниква остро, а първият път имитира симптоми на инфаркт, инсулт, болка във врата, учестяване на дишането, схващане на крайници, интензивно изпотяване и изпускане по малка нужда. В такива случаи трябва да потърсим лекар, за да се овладее паниката. Лечението е медикаментозно и когнитивно-поведенческа психотерапия", посочи д-р Гълъбова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.