Той победи Андрей Бабиш

Бившият генерал Петър Павел си гарантира победа на втория тур на президентските избори в Чехия, съобщи днес чешката държавна телевизия.

"Новият чешки президент е Петър Павел. Андрей Бабиш вече не може да събере достатъчно гласове, за да достигне резултата на Павел", заяви водещ на предаване по чешката телевизия. 

Чехия гласува за нов президент

Павел се кандидатира като независим кандидат. В първата си реч като избран за държавен глава на Чехия Петър Павел заяви, че в страната са победили “истината и отказът от конфронтация”. 

Шестдесет и една годишният Павел заяви по време на предизборната си кампания, че иска да е "достоен президент" на Чехия, която членува в ЕС и НАТО и е с население от 10,5 милиона души.

Шестдесет и осем годишният Бабиш, който е известен с богатството си и с проблемите си с правосъдието, определи вота като "референдум за Бабиш".

Кампанията между двата тура на президентските избори бе особено разгорещена, като Петър Павел стана мишена на масирана дезинформационна вълна, а към Бабиш и семейството му бяха отправени смъртни заплахи.

Активността по време на втория тур е по-висока в сравнение с гласуването преди две седмици. До урните са отишли близо 70 на сто от имащите право на глас чешки граждани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Божидар Захариев, БТА