Втърдяване на отношенията между двете държави не е най-добрият начин, смята кореспондентът на БТА там

"Визитата на Иван Демерджиев в Република Северна Македония е ключова в голяма степен, защото става въпрос за среща на двама силови министри. Категорично може да се говори за ескалация в отношенията между България и Северна Македония. Напрежението вече достигна и бита на нашите сънародници там. Причината за това е натрупването на поредица от случки". Това каза кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Спасовски е важна фигура тук. Двамата могат да обсъдят не само всички мерки за обезпечаване на сигурността за честването на рождението на Гоце Делчев, а и защото в МВР са локализирани онези няколко проблема, заради които България каза, че натрупването им създава усещане за тенденциозност”, каза Величкова. 

Тя спомена името на Христиан Пендиков – секретарят на българския културен клуб в Охрид, който бе пребит в РС Македония и спешно бе транспортиран до България за да бъде опериран.

Буяр Османи: Продължават заплахите срещу бития Пендиков

Припомняме, и при визитата си в София северомакедонският външен министър Буяр Османи  призна, че в Македония продължават заплахите срещу Пендиков.

Все още няма информация за извършителите на другите нападения – върху сградата на клуба на „Цар Борис III” в Охрид, каза Величкова и обясни, че заради това срещата между двамата вътрешни министри може да е ключова.

Отново нападение срещу българския културен клуб „Цар Борис III” в Охрид (СНИМКИ)

Относно думите на президента на РСМ Стево Пендаровски, че ще има забрана на български евродепутат да присъства на честванията, тя каза :"Забранителният списък на евродепутати е спекулативен, защото имената, които са посочени са в списъка на една малка, крайна партия в СМ, посочи тя. Списъкът на президента Пендаровски е неясен".

Величкова е на мнение, че втърдяването на политиката между България и Северна Македония не е добрия път.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.