Федерацията призова до края на годината държавите да преразгледат и обновят плановете си за подготовка

Светът е "опасно неподготвен" за бъдещи пандемии, предупреди Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец в огласен днес доклад, цитиран от Ройтерс. Федерацията призова до края на годината държавите да преразгледат и обновят плановете си за подготовка.

В Световния доклад за бедствията от 2022 г. федерацията каза, че "всички страни остават опасно неподготвени за бъдещи епидемии", въпреки че COVID-19 отне живота на повече хора, отколкото което и да е земетресение, суша или ураган в историята.

Вирусолог: 50-60% е смъртността от птичи грип при хората

"Следващата пандемия може да е съвсем близо. Ако преживяното с COVID-19 не ни накара да се подготвим по-добре, какво би ни накарало?" каза Джаган Чапагейн, генерален секретар на федерацията, която представлява най-голямата мрежа за справяне с бедствия в света.

"Няма да има извинение за липсата на готовност след преживяното през тези три ужасни години", допълни той.

Британски учени се готвят да секвенират генома на грипа

Докладът гласи, че до края на 2023 г. държавите трябва да преразгледат законодателството си, за да са сигурни, че съответства на тяхната готовност за бъдещи пандемии. До следващата година трябва да се приемат нови споразумения и обновени международни здравни регулации, които да инвестират повече в готовността на местните общности.

Докладът препоръчва също държавите да увеличат финансирането за здравеопазването си с един процент от брутния вътрешен продукт и глобалното финансиране на здравеопазването с поне 15 милиарда долара на година, като Чапагейн определи това като "добра инвестиция".

"Важното е да има политическо желание да се направи това", каза той и допълни, че ако има такова, то всички тези препоръки е възможно да бъдат изпълнени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Анелия Пенкова, БТА