Компанията достави последния си самолет от модела

Един от най-емблематичните самолети в историята на самолетостроенето – „Боинг 747” бе доставен за последен път днес, предаде „Ройтерс”. Последният самолет от модела, който „смали света”, ще премине във владение на авиопревозвача „Атлас Еър”.

747 промени трайно пътуванията на големи разстояния с появата си през 60-те години на миналия век. Това е първият широкофюзелажен пътнически самолет, предвиден за дълги полети, като заради размерите си получава прозвището „Джъмбо джет”. Освен това 747 е първият модел, който има две пътеки между пасажерските седалки.

Хиляди служители на „Боинг”, включително някои от така нареченото „феноменално поколение”, които са работили по създаването на машината, наблюдаваха последната доставка на историческия модел, който бе един от символите на индустриална Америка.

Последната машина 747 напусна поточната линия на 7 декември, като с нея общото производство достигна 1574 броя.  

Компанията „Боинг” ще остане обвързана с  модела 747 чрез осигуряването на резервни части и програмата за замяна на президентския самолет Air Force One.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.