Темите бяха енергетика, сигурност и туризъм

Енергетика, сигурност и туризъм – това са част от основните теми, засегнати в днешния разговор между вицепрезидентите на България и Турция Илияна Йотова и Фуат Октай. Двамата се срещнаха в Анкара като част от програмата на посещението на Йотова в турската столица.

„Три пъти по-дълго продължи срещата. Беше изключително важна и много интересна“, посочи Йотова за БТА сред края на разговорите. 

„За мен беше много важно да чуя от моя турски колега факта, буквално цитирам думите му, че след срещата между двамата президенти, г-н Радев и г-н Ердоган, отношенията между България и Турция получиха нов тласък и то в положителна посока. Започна нов етап от двустранните ни отношения. Той подчерта, че само три седмици след тази среща беше подписано споразумение между „Боташ“ и „Булгаргаз“, което направи сигурни доставките на газ за България за тази календарна година“, отбеляза Йотова след разговора с турския си колега. 

„Аз допълних тази информация с подписаното вчера споразумение между България и Сърбия за газовата връзка, както и за това, че тази част на Европа трябва да бъде много по-добре осигурена от гледна точка на газова инфраструктура и инфраструктура за доставки на горива, така че наистина да имаме реална диверсификация“, допълни още българският вицепрезидент. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Иван Лазаров, БТА