Те са обучени специално за издирването на оцелели хора в руините

Вече близо 20 часа в епицентъра на трусовете в Турция работят няколко български аварийни екипа - пожарникари и планински спасители. С тях са и пет кучета, обучени специално за издирването на оцелели хора в руините.

Екипите на БЧК бяха транспортирани със самолетите „Спартан” и вече работят на терен. Страната ни има богат опит при подобни операции, а български спасители неведнъж са помагали при бедствия зад граница. 

Български доброволци отпътуваха за Турция

Часове наред кучетата и техните водачи търсят живот под отломките, без умора. Първите екипи тръгват от София само 4 часа след земетресението.

„В 2:30 ч. през нощта пристигнаха още два „Спартана” със спасители от БЧК, кучета и още четири линейки с висока проходимост”, обясни извънредният и пълномощен посланик на България в Турция н.пр. Ангел Чолаков.

В страната ни все пак остават спасители и кучета от екипа. „Това е само част от групата за спасяване с кучета. Оставяме половината в България, тъй като лавинната обстановка е сериозна във високите планини”, посочи директорът на ПСС Емил Нешев.

Кучетата от Румъния, които спасяват хора при специални мисии

Не за първи път български екипи се отзовават зад граница, за да участват в издирването на оцелели след бедствия. През 1999 г., отново след трус в Турция, спасители от БЧК успяват да извадят изпод отломките 12 души.

„Кучетата са важни в първите три-четири дни, за да се извадят колкото се може повече живи хора”, подчерта ръководителят на групата за спасяване с кучета към БЧК Сергей Цветков.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.