То е намерено край южните стени на Стария град на Йерусалим

Уникално мънисто, изработено от чисто злато преди поне 1600 години, е открито от 18-годишен доброволец, който пресявал пръст в археологически обект в Йерусалим, предаде израелската новинарска агенция ТПС за БТА, позовавайки се на Израелската служба за антики. 

Мънистото е открито от Халел Фейдман, който пресява пръст от римска постройка, открита при разкопките на "Поклонническия път" в район извън южните стени на Стария град на Йерусалим, известен като Давидовия град.

"Изсипах кофата върху ситото и започнах да промивам материала, който беше донесен от разкопките в Давидовия град", казва Фейдман. "И тогава видях нещо лъскаво в ъгъла на ситото, различно, което обикновено не се забелязва. Веднага се обърнах към археолога и той потвърди, че съм намерил златно мънисто. Всички тук бяха много развълнувани.“

Соколарството – древна традиция, вкоренена в самото сърце на бедуините (ВИДЕО)

Фейдман работи за Израелската служба за антики като доброволец в рамките на едногодишния период за национална доброволческа служба. За хиляди израелски тийнейджъри националната служба "Шерут Леуми" предполага едногодишен или двугодишен доброволен труд като алтернатива на задължителната военна служба.

Според Службата за антики подобни мъниста са открити в погребални пещери в района на Давидовия град на  отпреди 2500 години, което съответства на края на периода на съществуването на Първия храм. Тези мъниста обаче са били сребърни, а в Израел са открити само "няколко десетки" мъниста, изработени от злато.

Бекас постави нов световен рекорд по летене (СНИМКА)

"През всичките ми години в археологията съм намирал злато може би веднъж или два пъти, така че да намериш златни бижута е нещо много специално", казва Амир Голани, експерт по древни бижута в Службата за антики. Той отбеляза, че мънистото вероятно е било част от огърлица или гривна, която е включвала допълнителни мъниста.

"Който е можел да си позволи подобно изделие от злато, е бил заможен човек със средства", казва Голани. "Най-интересният аспект на мънистото е неговият уникален и сложен метод на производство", добави той.

Голани обясни, че "е необходимо добро познаване на материалите и техните свойства, както и контрол върху топлината, за да може, от една страна, да се запоят малките топчета, за да се създаде малък пръстен, а от друга - да се предотврати прегряване, което може да доведе до разтопяване на цялото злато."

Според него "само професионален занаятчия би могъл да изработи такова мънисто, което е още една причина тази находка да има голяма стойност".

Лишиха от участие в конкурс за красота най-дебелия папагал в света (СНИМКИ)

Директорът на Службата за антики Ели Ескусидо заяви, че дори и днес мънистото би било трудно за изработване. "Дори с днешните напреднали технологии създаването на нещо подобно би било много сложно", казва Ескусидо. "Внимателното разглеждане на този предмет изпълва човека с дълбоко възхищение от техническите умения и способности на тези, които са живели много векове преди нас."

Поклонническият път включва древно стълбище, водещо се към Храмовия хълм. По пътя има ритуални бани и водни канали, където милиони евреи са се потапяли ритуално преди да отидат на Храмовия хълм. За първи път той е открит от общински работници, които ремонтират канализационна тръба през 2004 г.

През 2021 г. 11-годишно момиче, което пресява пръстта от Поклонническия път, открива 2000-годишна сребърна монета от времето на еврейския бунт срещу римляните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: ГАБРИЕЛА ИВАНОВА, БТА