Директорът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов разговаря с Джефри Паят

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов се срещна с Джефри Паят, помощник секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ. Двамата обсъдиха сътрудничеството между българския газопреносен оператор и американски компании за подобряване на енергийната инфраструктура в региона. Подчертано бе ключовото значение на втечнения природен газ, включително и от американски доставчици, за гарантиране на сигурността на газовите доставки за Югоизточна Европа.

По време на визитата си във Вашингтон Малинов разговаря и с представители на държавната Американска корпорация за международно развитие U.S. DFC, както и с EXIM Bank – федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ. Той се срещна и с представители на MIGA – Агенцията за многостранни инвестиционни гаранции към Световната банка. Сред обсъдените въпроси беше интересът на организациите за участие във финансирането на разширението на подземното газово хранилище в Чирен. Проектът е съфинансиран от Механизма за свързване на Европа и предвижда удвояване на капацитета на единственото газохранилище в България. Обемът на активния газ ще се увеличи до 1 млрд. м3, а дневните капацитети за добив и нагнетяване ще достигнат 8-10 млн. м3/д.

Пред американските партньори Малинов подчерта, че проектът е приоритетен за Европейския съюз, тъй като е от ключово значение за повишаване на диверсификацията и сигурността на газовите доставки чрез увеличаване на дела на втечнения природен газ в енергийния микс в съответствие с плана RePowerEU. „Разширението на газовото хранилище е в пълна синергия с проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция“, каза още той.

Пред компаниите от САЩ Владимир Малинов представи и проектите на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“, които ще подпомогнат постигането на Зеления преход.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.