Бяха превозени спасители, медицински екип от ВМА и оборудване за търсене на оцелели

Военновъздушните сили на България са осигурили пет полета в помощ на спасителните дейности в Турция, а към момента няма заявка за нов полет, обясниха от Министерството на отбраната (МО) за БТА.

30 български медици тръгват към засегнатите места в Турция

От авиобаза „Враждебна“ в София вчера сутринта излетя самолет „Спартан“ с около 20 спасители на борда, които да помогнат на колегите си в справянето с последиците от земетресенията в южната ни съседка. В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински екип от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели, посочват от МО на своя сайт.

Нов екип специалисти от Столичната община ще замине за южната ни съседка в събота, съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. В готовност за заминаване към Турция е и екип от близо 30 доброволци - спешни медици, травматолози и медицински сестри, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Три дни след земетресението в Турция, засегнало тежко и съседна Сирия, общият брой на загиналите нарасна над 16 000 души.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Николай Трифонов, БТА