Предстои да влезе в сила системата от нискоемисионни зони

От следващата зима най-старите и най-замърсяващите автомобили няма да могат да влизат в идеалния център на София. Предстои да влезе в сила системата от нискоемисионни зони, с която Столична община се опитва да облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци.

Практиката не е измислена у нас, а се налага по цял свят от години. Идеята е замърсяващите автомобили да са извън сърцето на града. Така се облекчава натовареният трафик и се намаляват токсичните газове в атмосферата там, където това е особен проблем.

„В над 300 града в света има подобни рингове - било то по-големи, или по-малки. Някои са доста по-строги от това, което се въвежда тук. Нормално е тук да се подходи с повече разбиране към хората”, коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Скоро забраняват старите коли в центъра на София

В столицата са обособени две зони - „малък” и „голям” ринг. „Малкият” ринг обхваща идеалния център на града. От зимата на 2023 година в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

„Идеята е през зимните месеци - от 1 декември до края на февруари, да има ограничение за навлизане на определени превозни средства в тази зона. Тези, които са категория 1, тоест, най-старите автомобили, няма да могат да навлизат в зоната на първия ринг”, добави Барбалов.

Година по-късно в „малкия” ринг ще се забрани влизането и на коли с екокатегория 2.

„Големият” ринг обхваща широкия център на София. Там ограниченията влизат в сила от зимата на 2025 година, когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години след това на територията на „големия” ринг няма да могат да влизат и автомобили категория 2.

Отлагат с 1 г. забраната за влизане на стари коли в центъра на София

Системата предвижда изключения и те са за хората, които живеят или работят съответно в „малкия” и „големия” ринг на София. Те ще трябва да се регистрират в Центъра за градска мобилност.

Контролът по достъпа е напълно автоматизиран. Хиляди камери постоянно наблюдават пътната мрежа в София. Именно те ще отчитат кой автомобил нарушава правилата.

„Виждаме на картата, с точни координати, всички камери, които са монтирани. Устройствата засичат превозните средства, които влизат или излизат от дадената зона. И с последващ филтър добиваме информация каква категория е всеки автомобил. Такъв е принципът. В момента, в който влезе съответното ограничение, системата ще започне да санкционира”, обясни Димитър Петров от Дирекция „Управление и анализ на трафика”.

Системата е в пряка и постоянна връзка с информационните масиви на МВР и Изпълнителната  агенция „Автомобилна администрация”. Глобите за нарушители са от 50 до 500 лева за физически лица и от 200 до 1000 лева за фирми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook