Чествания ще има в цялата страна

145 години свобода! По повод националния ни празник хиляди вече изкачват стъпалата към паметника „Шипка”. Чествания ще има в цялата страна.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

По-късно днес премиерът Гълъб Донев прие почетния караул на историческия връх и присъства на заупокойната молитва в памет на геройски загиналите. Пред Паметника на свободата са положени десетки цветя.

"Българската свобода има свой връх - той се нарича Шипка. Всяка педя земя разказва драматичната история на българската свобода. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до последен дъх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора свобода или смърт, избраха България", каза служебният премиер Гълъб Донев.

р

„Да носиш България в ума и сърцето си не е отживелица. И днес родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка”, добави министър-председателят.

Според Донев от връх Шипка най-добре се виждат идните български дни, където „бъдещето зависи от усилията да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество”.

Довечера Донев се връща в София, където в 18:30 ч. започва тържествената заря-проверка. 

На върха настроението е приповдигнато. Пред камерата ни много млади хора споделиха, че са горди от това, че са българи. 

В София празникът започна с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. Президентът Румен Радев прие и строя на гвардейската рота.  На церемонията присъства и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Довечера ще има тържествена заря-проверка, а след това президентът ще произнесе слово. 

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook