Той стана известен с песента „Гангстерски рай”

Компанията на рапъра Кулио предвижда да издаде тази година студиен албум, по който носителят на „Грами“ е работил дни преди смъртта си. Информацията е на АП и на БТА.

„Long Live Coolio“ ще бъде първият посмъртен албум на звездата на песента „Гангстерски рай” (Gangsta's Paradise), а първият сингъл от него – „TAG 'You It'“ - излезе в петък с участието на рапъра Ту шорт (Too $hort) и Диджей Уайноу (DJ Wino).

Видеоклипът към горещия сингъл, който започва с Кулио и Tу Шорт на боксов ринг, докато момичета танцуват похотливо около тях, е последното визуално съдържание, в което Кулио се появява преди смъртта си. Той почина на 59-годишна възраст от сърдечен арест на 28 септември 2022 г.

Кулио спечели „Грами“ през 1995 г. за най-добро солово рап изпълнение с „Gangsta's Paradise“ от саундтрака към филма „Опасен ум“ с Мишел Пфайфър. Парчето семплира песента на Стиви Уондър от 1976 г. „Pastime Paradise“ и се върти често по Ем Ти Ви.

Впоследствие рапърът няма толкова голяма песен като „Gangsta's Paradise“, но има последващи хитове като „Fantastic Voyage“ през 1994 г., „1, 2, 3, 4 (Sumpin' New)“ през 1996 г. и „C U When U Get There“ през 1997 г. Продажбите на албуми в кариерата на Кулио възлизат на 4,8 милиона, като рапърът е бил номиниран за общо шест награди „Грами“.

Песента „Гангстерски рай” е под номер 85 на най-велики песни на всички времена Билборд и номер 1 най-продавания сингъл в САЩ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Христо Кьосев