Родителите да не изпращат болни децата на училище и детска градина, заяви тя

Има повишение на заболелите от скарлатина и варицела тази година спрямо предишната. При варицела е около 3 пъти от началото на годината до сега, спрямо миналата, а при скарлатина е 70 пъти. Двете заболявания са нормални за този сезон. Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в „Интервюто на NOVA“.

Тя уточни, че се наблюдава вълнообразно протичане. По нейни думи започват години с повишаване на заболеваемостта, следват години с намаляване, което е нормално.

Проф. Христова уточни, че скарлатина при възрастните се среща рядко, но протича тежко. Варицела също е рядко при възрастни, но е с повече усложнения, допълни тя.

При децата е важно да се проветряват помещенията, защото вируса се предава по въздушно-капков път и контактно-битов, поясни експертът. Тя посочи, че вируса е по-устойчив и поради тази причина заразените повърхности служат за източник на инфекция. Затова е необходимо да се дезинфекцират повърхностите, посочи Христова.

За варицела има ваксина, която е налична в аптечната мрежа, не е в задължителния календар, но е препоръчителна, тъй като варицелата е сериозно заболяване, допълни тя.

Проф. Христова каза, че не трябва да се прилага самолечение. Тя уточни, че при скарлатина се използва антибиотик, а при варицела лечението е различно, заради това е необходима консултация с лекар, който да направи преглед и да назначи изследвания.

Експертът посочи, че е необходимо болният да бъде карантиниран за поне 10 дни.

Тя бе категорична, че родителите не трябва да изпращат болно детето на детска градина или училище. По нейни думи до няколко месеца епидемията ще отшуми.

Повече от разговора гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.