Този вид е защитен от закона в страната

Ръководството на нидерландските железници е изправено пред необичаен проблем. А именно - как да изгони семейство язовци, което си е направило бърлога под една от основните линии и има опасност от пропадане на влакошете, свързващи Айндховен с Хертогенбос. 

Заради опасени, че тунелите, изкопани от животните, застрашават стабилността на железния път  между двата южни града, трафикът е спрян. Това причинява проблеми за стотици хиляди хора, защото алтернативният маршрут с автобус ги забавя с между 30 до 60 минути всеки ден, посочват от компанията оператор ProRail.

Сега експерти трябва да измислят начин как да „изгонят” животните, за да може да започне обследване на релсите и евентуалният им ремонт. Според текущите планове на язовците ще бъде изградена нова бърлога в близост, а те самите ще бъдат примамени в нея. След това около релсите ще бъдат поставени метални прегради, които да не им позволят да се завърнат във вече заритите тунели.

Язовците са защитен от закона вид в Нидерландия. През последните няколко години популацията им нараства. Властите алармират, че язовци са си направили бърлоги на 40 локации в страната, които са в непосредствена близост до железопътни релси.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс