Повод за писмото на обществения защитник е драстичният скок на водата в цялата страна

Омбудсманът Диана Ковачева сезира служебния министър-председател Гълъб Донев за необходимостта от спазване на законите относно прилагане на мерките за социално подпомагане на хората с ниски доходи при заплащане на водоснабдителните услуги.

Припомняме, че проф. Ковачева вече се обърна към служебните министри на финансите и труда и социалната политика за информация по области колко са гражданите, които през 2021 и 2022 г. са получили т. нар. „водни помощи“ за питейно-битови нужди. Омбудсманът настоя да разбере за посочения период какви са реално размерите на изплатените социални помощи в лева и на колко лица са били дадени, включително основанието за отпускането им.

Омбудсманът настоява за спешни компенсации за домакинствата за цените на газа

Повод за писмото на обществения защитник е драстичният скок на водата в цялата страна, както и зачестилите жалби до институцията на хора, които трудно плащат сметките си за нея и се оплакват заради отказ на регионалните дирекции „Социално подпомагане“ да отпускат водни помощи. 

Отговор до момента Диана Ковачева е получила от служебния вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров, от който става ясно, че МТСП застъпва принципна позиция от 2004 г., че ЗСП осъществява необходимата социална защита, без да се налага въвеждането на специален вид помощ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС