12 771 секции в страната са разкрити, от тях 240 са подвижни

„Складът и помещенията, където са машините за гласуване, се охраняват от Жандармерията. Там няма други неща. Допускат се само хора, преминали проверка на ДАНС". Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева на редовен брифинг в Комисията.

В отговор на въпрос тя каза, че от МВнР са подали списък на хората, които да бъдат допуснати до склада с машините, за да ги изпратят извън страната. „Извършва се проверка на ДАНС и МВР на тези лица”, каза Матева. Тя допълни, че има проверка и за удостоверяване готовността на машините, след което те ще бъдат изпратени в чужбина.

„737 ще са изборните секции в чужбина за вота на 2 април. Заличихме мястото в Бахрейн. От МВнР трябва да пренасочат гражданите, които искаха да гласуват там”, каза Матева.

На проведената с МВнР работна среща е решено да не се провежда присъствено обучение на членовете на СИК в страната. „По-удачно ще бъде обучението онлайн. На страниците на ЦИК и МВнР има адреси на секциите извън страната. Назначени са съставите на секционните избирателни комисии, очакват запълване за свободните места”, стана ясно от думите на Матева.

12 771 секции са разкрити в страната, от тях 240 са подвижни. Предстои да бъдат образувани секции в болниците и в специализираните институции. Избирателите с трайни увреждания могат до 27 март да заявят желание за гласуване с подвижна урна.

Предстои ЦИК да вземе отделно решение кметовете на общини да отворят запечатаните помещения, където ще прибират изборните материали.

Пет социологически агенции са регистрирани за следене на изборите. Три международни организации с наблюдатели и 15 български организации са регистрирали наблюдатели за участие в изборите, обявиха от ЦИК.

Няма краен срок за броене на бюлетините и за видеозаснемане, обясни тя. СИК трябва да преброят бюлетините, да установят резултата, да попълнят протоколите, председателят на СИК да обяви резултата и чак тогава да изключи видеонаблюдението, заяви Матева и допълни, че препоръчват на членовете на СИК да не бързат. За всеки изборен район от ЦИК са подготвили образец на протокол за гласуване само с хартиена бюлетина или смесено, обясниха от Комисията.

Зам.-председателят на ЦИК обясни, че не е удачно бюлетините да бъдат показвани една по една, защото това ще забави броенето.

За видеоизлъчването след приключване на изборите от „Информационно обслужване” ще установят къде е имало проблем с излъчването и първо от там ще публикуват записите. Предвидени са резервни устройства. „Когато има проблеми с устройството или връзката, трябва да се обръщат към „Информационно обслужване”. Ще могат да се дават резервни устройства.

Матева отново припомни, че в Деня за размисъл и в самия изборен ден е забранено публикуването на прогнози за вота. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.